21 NOVEMBER 2024
Kerstmis is misschien wel de meest magische tijd van het jaar. Zodra de dagen korter worden, kan het aftellen naar Kerst echt beginnen.
Kerstmis is één van de meest geliefde en gevierde feestdagen ter wereld en wordt jaarlijks op 25 december gevierd. Voor Christenen is Kerstmis de viering van de komst van Jezus Christus. Met Kerst wordt het verhaal van de geboorte van Jezus verteld. Dan hoor je over Betlehem, de voerbak, herders, wijze mannen, engelen en nog veel meer. Hoewel Kerstmis een christelijke oorsprong heeft, wordt het tegenwoordig, wereldwijd, door mensen van verschillende religies en culturen gevierd.
(Bron: Stock foto JouwWeb))
Oorsprong
De Germanen vierden rond midwinter (21 december) midwinter- of joelfeesten (winterzonnewende). Tijdens deze feesten werd het boze verjaagd en het licht werd begroet. In de Scandinavische talen heet Kerstmis tot op de dag van vandaag Jul.
De viering van kerstmis op 25 december onstond in de vierde eeuw in Rome. Het begon allemaal toen Theodosius de Grote in 380 het christendom uitriep tot de officiële religie van het Romeinse rijk. Christelijke leiders besloten om de viering van de winterzonnewende te combineren met de viering van de geboorte van Jezus, waardoor Kerstmis ontstond op 25 december.
Sindsdien is Kerstmis uitgegroeid tot een van de belangrijkste feestdagen ter wereld, waarbij mensen van alle leeftijden, culturen en achtergronden samenkomen om te genieten van de feestelijke sfeer. Het is een tijd van liefde, vrede en saamhorigheid, waarbij mensen zich richten op het geven van geschenken en het delen van vreugde met anderen.
In Nederland zijn de kerstdagen vooral een tijd van gezellig samenzijn met familie en vrienden. Daarnaast genieten we van heerlijk eten, pakken we gezamenlijk cadeaus uit en ondernemen we leuke activiteiten.
(Bron: Stock foto JouwWeb)
Betekenis
Het woord 'Kerstmis' betekent eigenlijk 'Christus-mis', omdat dit feest gewijd is aan de geboorte van Jezus die de Christus of Messias (de gezalfde van God) wordt genoemd. Het woord 'kerst' is uit het woord christus ontstaan; zo betekent "kerstenen" bijvoorbeeld "christianisatie", mensen, al dan niet uit hun vrije wil, bekeren tot het christendom.
Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het oosters christendom gevierd op 25 december. In oosterse kerken die de juliaanse kalender gebruiken, zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond voor Kerstmis, de kerstavond en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag beschouwd en 26 december als tweede kerstdag.
Tradities
Traditioneel wordt Kerstmis gevierd met het versieren van huizen, het zetten en versieren van de kerstboom, de Kerstman, het uitwisselen van cadeaus, het genieten van heerlijk eten en het bijwonen van kerstmissen en andere religieuze diensten. Veel steden en dorpen organiseren, meestal in aanloop naar de Kerstdagen, speciale kerstevenementen, zoals kerstmarkten en concerten, om mensen in de feeststemming te brengen.
Indeling
Kerstmis bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk Advent, Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag.
* Advent - de periode van vier weken voor Kerst.
* Kerstavond - valt op 24 december en is de avond voor eerste kerstdag. In Nederland wordt Kerstavond vaak gevierd met een kerstdiner, kerstborrel of kerstviering in de kerk. Ook is het traditie om op Kerstavond alvast cadeaus uit te pakken.
* Eerste kerstdag - de eigenlijke kerstdag en valt op 25 december. Het is een nationale feestdag waarop de meeste mensen vrij zijn. Eerste kerstdag wordt vaak gevierd met familie en vrienden, waarbij een uitgebreid kerstdiner centraal staat.
* Tweede kerstdag - valt op 26 december en is ook een nationale feestdag in Nederland (niet in alle landen). Het wordt gezien als een verlengstuk van Eerste Kerstdag en wordt vaak gebruikt om familie en vrienden te bezoeken of om samen leuke activiteiten te ondernemen, zoals een kerstmarkt bezoeken of om een winterwandeling te maken. Of om nog een dagje lekker lui onderuit op de bank te hangen om bijvoorbeeld nog de laatste kerstfilms te kijken.
(Bron: teksten feestdageninnederland.nl. en wikipedia
(Bron: Stock foto JouwWeb)
Reacties
Reactie plaatsen